Succesverhalen schaatsbanen

Unieke 3 kilometer lange ijsbaan door de Hollandse polder

Schaatsen op natuurijs in de winter is een onderdeel van de Nederlandse cultuur. Tegenwoordig vriest het echter in Nederland vaak niet meer hard genoeg, waardoor het ijs op rivieren en sloten te dun blijft om op te schaatsen. Bij Flevonice is het wel mogelijk om de hele winter buiten te schaatsen, want hier is de grootste buitenijsbaan van Europa gerealiseerd. Op het terrein is een drie kilometer lange ijsbaan, een 400-meterbaan en een krabbelbaan voor kinderen door het polderlandschap aangelegd die bijna zo natuurlijk aanvoelen als echt natuurijs. Daarnaast is er ook voorzien in een drift-kartcircuit met borstelmatten, die net zo glad zijn als ijs.

Een dergelijk lange baan van echt ijs voorzien is een kostbare aangelegenheid en met het oog op de operationele efficiëntie werd bekeken waar op het energieverbruik kon worden bespaard.

De oplossing

  • 16 huurkoelmachines van Trane
  • Bewaking en regeling op afstand
  • Trane leverde 16 huurkoelmachines die het ijs produceerden door het koelen van glycol. Trane ontwikkelde tevens een regelsysteem dat de gegevens van de units registreert, zodat de koelmachines op basis van specifieke gegevens optimaal worden aangestuurd. Remco Ribbers, Rental Sales Engineer in Nederland, vertelt: “Dankzij Tranes geavanceerde regelsysteem voor de apparatuur in combinatie met onze gekwalificeerde technische medewerkers kunnen klanten het hele seizoen door schaatsen.”

     

Trane Rental koelmachines Flevonice

Successen op twee curlingbanen dankzij overstap op een huursysteem

Voor twee curlingbanen in Schotland was een upgrade van de HVAC-systemen noodzakelijk met het oog op beter ijs en een optimaal energieverbruik. Voor curlingbanen werd in het verleden altijd gebruikgemaakt van permanente koelmachines, maar in de afgelopen jaren bleek het goedkoper om apparatuur te huren. Beide curlingbanen hadden de overstap naar een huurmachine al gemaakt, maar waren blij met het aanbod voor een goedkopere oplossing voor het curlingseizoen, dat loopt van augustus tot en met eind maart.

De oplossing

  • RTAD 115-huurkoelmachine

“Voor beide klanten speelde het een grote rol dat Trane vanwege zijn goede naam op het gebied van betrouwbaarheid en voortreffelijke service boven aan het lijstje van de eigenaars en exploitanten van curlingbanen stond”, vertelt Linda McVittie, regionale service-accountmanager van Trane in het Verenigd Koninkrijk. Trane leverde een betrouwbare totaaloplossing. De koelmachine werd ruim op tijd geleverd zodat er aan het begin van het seizoen een perfecte ijslaag lag.

 

Trane UK houdt het leidende ijshockeyteam dit seizoen op het ijs

Trane UK werd aangesproken door het Leisure Centre dat wordt beheerd door de plaatselijke raad met de hulp van de aannemer voor service en onderhoud.

Nadat er zich een groot lek had gevormd in het HVAC-systeem van de ijsbaan, dreigde de ijsbaan te moeten sluiten om het probleem op te lossen. Daar kon echter geen sprake van zijn, want zowel het ijshockeyteam, leider in de NIHL North 2-divisie, als andere atleten, moesten kunnen blijven trainen om te kunnen presteren en groeien als atleten.

Op dat moment had de huidige aannemer van het Leisure Center op de site al een prijs opgegeven voor een huureenheid die via een andere aannemer zou worden geïnstalleerd, aangevraagd door de plaatselijke raad, die besloot om nog andere bedrijven aan te spreken voor een oplossing en om prijsoffertes op te stellen om te kunnen vergelijken.

De oplossing

  • RTAD 150-huurkoelmachine

Het team van Trane Rental Services werd snel op de hoogte gesteld en voorbereid door een plaatselijke verkooptechnicus van Trane UK, die de volgende dag naar de ijsbaan werd gestuurd om het werk te onderzoeken. Het team werd snel beschikbaar gesteld en Trane’s voordelige koeloplossing even daarna aanvaard door het Leisure Center, waarbij het contract van 4 weken aan Trane UK werd toegekend om een RTAD150-koelmachine als huureenheid te leveren die ruim zou volstaan om het ijs van de ijsbaan bevroren te houden. De eenheid werd onmiddellijk nadat de prijsopgave werd aanvaard geïnstalleerd en zo had het Leisure Center voldoende tijd om de nodige reparaties uit te voeren om het lek in hun permanente koelsysteem te verhelpen.