Trane introduceert Balance™, de tweede generatie multipijpsystemen voor efficiënte, simultane koeling en verwarming

Simultane koeling en verwarming vanuit één enkel systeem sluit aan bij de behoeften van theaters, kantoren, hotels en ziekenhuizen, en draagt daarnaast bij aan het behalen van duurzaamheidsdoelen

Brussel, België, 20 mei 2016 – Trane, een wereldwijd toonaangevende leverancier van comfortoplossingen en -services en een label van Ingersoll Rand, introduceert Trane Balance™ in Europa, de tweede generatie innovatieve multipijpsystemen voor verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) voor zeer efficiënte, simultane verwarming en koeling.

In de strategie van de Europese Unie (EU) voor verwarming en koeling staat dat: "de helft van de energie van de EU wordt verbruikt in verwarming en koeling en veel van deze energie wordt verspild"[1]. Bij het verbeteren van deze situatie staat de Europese sector voor bedrijfspanden centraal. Met de multipijpsystemen uit de Trane Balance-reeks kan energie worden teruggewonnen, door in plaats van een combinatie van een aparte boiler met een koelmachine, een enkele, vereenvoudigde multipijpunit toe te passen, die gelijktijdig warm en gekoeld water levert. Dit systeem hergebruikt verspilde energie of maakt gebruik van hernieuwbare energie voor het verwarmen van gebouwen, waardoor het een duurzame oplossing is die zorgt voor lagere investeringskosten, minder ruimte in beslag neemt en goedkoper is in het gebruik.

"De beste manier om energie te besparen, is door geen energie te gebruiken, echter in situaties waarin dit geen optie is, is het alternatief om energie terug te winnen en opnieuw te gebruiken", aldus Ronald Herpst, Business Developement Leader voor Trane in Europa. "Dankzij het ontwerp van de Trane multipijpsystemen kunnen gebouwbeheerders zowel hun comfort- als duurzaamheidsdoelen behalen. Alles en iedereen profiteert van onze technologie met volledige warmteterugwinning: onze klanten, de gebruikers van de gebouwen en het milieu."

De multipijpsystemen uit de Trane Balance-reeks zorgen in één eenvoudig systeem voor een balans in vraag en aanbod van verwarming en koeling. De multipijpsystemen dragen verder bij aan een lagere  CO2-voetprint, doordat ze aanzienlijk minder energie verbruiken en doordat er een kleinere hoeveelheid gefluoreerd koudemiddel wordt gebruikt.

"Moderne multifunctie-gebouwen, zoals grote kantoorpanden, ziekenhuizen en hotels zijn complexe systemen. Gedurende het hele jaar bestaat er in deze gebouwen een complexe gecombineerde vraag naar simultane verwarming en koeling van verschillende afdelingen", aldus Louis Rompré, Product Portfolio Manager bij Trane in Europa. "De behoefte aan gelijktijdige verwarming en koeling is steeds belangrijker voor het functioneren en voor het comfort binnen gebouwen, maar daarnaast bestaat er de noodzaak om de CO2-voetprint te verkleinen en energie te besparen."

De nieuwe Trane Balance-reeks introduceert verbeteringen en innovaties in de huidige multipijpsystemen van Trane, die, sinds hun introductie een jaar geleden, in heel Europa bijdragen aan een verbeterd rendement en een lagere CO2-voetprint in tal van toepassingen. De nieuwe reeks breidt de capaciteit van multipijpsystemen uit tot 780 kW aan koeling en tot 880 kW aan verwarming en is beschikbaar in vier verschillende rendementsniveaus, zodat er altijd een systeem is dat voldoet aan de wensen van de klant.

De Trane Balance-systemen zijn voorzien van innovatieve frequentiegeregelde scrollcompressortechnologie, die zorgt voor betere prestaties en een hoger energierendement.

"We brengen deze nieuwe reeks multipijpunits op de markt als reactie op de sterke marktacceptatie van deze technologie sinds de lancering ervan", voegt Louis Rompré eraan toe. "Met de Trane Balance-units kunnen gebouwbeheerders hun operationele voordelen vergroten en hun milieu-impact verlagen door de vraag en aanbod van verwarming en koeling in balans te brengen in één eenvoudig systeem."

De energie binnen het gebouw wordt met water door het systeem gedistribueerd, terwijl hiervoor in andere systemen een koudemiddel wordt gebruikt. In multipijpunits bevindt het koudemiddel zich dus enkel in de unit zelf, waardoor er minder koudemiddelleidingen nodig zijn, een kleinere hoeveelheid koudemiddel kan worden gebruikt en het risico op koudemiddellekkage minder is.

De prestaties van de unit worden getest en gevalideerd in de geavanceerde testfaciliteit van Trane in Epinal, Frankrijk. Hier wordt ervoor gezorgd dat alle units voldoen aan de Ecodesign-wetgeving. Deze toonaangevende testfaciliteit is gecertificeerd voor het testen van HVAC-producten in overeenstemming met de hoogste industriestandaarden, waaronder bijvoorbeeld de Europese standaard EN 14511 en Eurovent.

# # #

Over Ingersoll Rand en Trane Ingersoll Rand (NYSE: IR) verhoogt de kwaliteit van leven door het creëren van comfortabele, duurzame en efficiënte omgevingen. Onze mensen en merken, zoals Club Car®, Ingersoll Rand®, Thermo King® en Trane®, werken samen om de luchtkwaliteit in woningen en gebouwen te verbeteren, voedingsmiddelen en bederfelijke producten te vervoeren en beschermen en de industriële productiviteit en efficiëntie te vergroten. Wij zijn een mondiale onderneming met een omzet van $ 13 miljard die zich inzet voor een wereld van duurzame vooruitgang en blijvende resultaten. De oplossingen van Trane verbeteren de omgeving in gebouwen met een gevarieerde portfolio van energiezuinige systemen voor verwarming, koeling en airconditioning, dienstverlening op het gebied van bouw en aanbesteding, onderdelenondersteuning en geavanceerde regeling. Ga voor meer informatie naar www.ingersollrand.com of trane.com.


 

[1] https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2016/EN/1-2016-51-EN-F1-1.PDF