Trane gaat een samenwerking aan met Honeywell om CO₂-arme warmte- en energiekostenbesparingen te realiseren ter ondersteuning van Schotlands streefcijfers voor CO₂-vrije emissies.

 

  • Het stedelijk verwarmingsnetwerk in de stad Stirling doet beroep op een geavanceerde combinatie van technologieën om warmte uit afvalwater te halen om CO₂-arme energie te leveren.
  • Het project heeft het potentieel om tot 381 ton CO₂ per jaar te besparen, wat overeenkomt met een afstand van 2,4 miljoen kilometer in een gemiddelde benzineauto.


Brussel, 26 november 2020
- Trane®, een merk van de wereldwijde klimaatinnovator

Trane Technologies (NYSE: TT), kondigt samen met en Honeywell (NYSE: HON) aan dat ze de technologieën zullen leveren voor een baanbrekend project dat CO₂-arme besparingen op warmte- en energiekosten zal genereren voor lokale openbare gebouwen en bedrijven in Stirling, Schotland. Het stedelijk verwarmingsnetwerkproject, ontwikkeld in samenwerking met Scottish Water Horizons en de gemeenteraad van Stirling, met steun van het Transitieprogramma voor CO₂-arme infrastructuur (Low Carbon Infrastructure Transition Program - LCITP) van de Schotse regering, maakt gebruik van een verscheidenheid aan hernieuwbare energiebronnen, waaronder afvalwater van de aangrenzende rioolwaterzuiveringsinstallaties van de Stirling Waste Water Treatment Works.

Het project heeft het potentieel om tot 381 ton CO₂ per jaar te besparen, wat overeenkomt een afstand van 2,4 miljoen kilometer in een gemiddelde benzineauto, en sluit aan bij de toewijding van Schotland om tegen 2045 een maatschappij met CO₂-vrije emissies te worden.

De technologie is de eerste in zijn soort in het VK die warmteterugwinningstechnologie voor riool- en afvalwater gebruikt naast een warmtekrachtkoppelingsmotor (WKK) om warmte en elektriciteit op te wekken in een enkel, zeer efficiënt proces. Warmtepomptechnologie van Trane, onttrekt warmte aan riool- en afvalwater en gebruikt Honeywell's koelmiddel (met ultra-laag aardopwarmingsvermogen  of GWP) in een energiecentrum dat eigendom is van en beheerd wordt door Scottish Water Horizons om CO₂-arme en energiekostenbesparende warmte te leveren aan het gemeentelijk verwarmingsnetwerk.

"Trane pakt klimaatverandering rechtstreeks aan door de manier te veranderen waarop de mens gebouwen verwarmt en koelt en gekoelde vracht vervoert", zegt José La Loggia, president van de commerciële HVAC-activiteiten van Trane in de regio Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “In Europa zijn gebouwen verantwoordelijk voor 40 procent van het energieverbruik en 36 procent van de emissies van broeikasgassen, en bijna de helft van de energie die in gebouwen wordt gebruikt, wordt gebruikt voor verwarming en koeling. Innovaties zoals onze geavanceerde warmtepompen die in het Stirling-project worden gebruikt, zijn bedoeld om de curve van de opwarming van de aarde om te buigen door verwarming op basis van fossiele brandstoffen te vervangen."

"Dit is een opwindend stadsverwarmingsproject dat de directe impact aantoont die koelmiddelen van Honeywell Solstice samen met Trane Technologies kunnen hebben op de CO₂-emissies en het energieverbruik", aldus Julien Soulet, vice-president en algemeen manager van Flurorineproducten van Honeywell voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. "Geen enkel ander koudemiddel dat momenteel verkrijgbaar is, biedt het uitgebreide scala aan voordelen die Solstice-producten bieden, waaronder energie-efficiëntie, verwaarloosbare klimaatimpact, gemakkelijke conversie, gebruiksveiligheid en lage totale eigendomskosten."

 

Energiebesparingen voor huishoudens en lokale bedrijven

Het stedelijk verwarmingsnetwerk, eigendom van en beheerd door de gemeenteraad van Stirling, omvat een aantal belangrijke openbare gebouwen in Stirling, waaronder het recreatiecentrum, het stadion en de nabijgelegen middelbare school. Door de omvang van het project kan het netwerk zich uitbreiden over de stad en besparen op energiekosten voor huishoudens en lokale bedrijven.

 "Het Stirling-project is een belangrijk voorbeeld van hoe we de Schotse regering en Scottish Water ondersteunen bij hun ambitieuze netto-emissievrije doelstellingen", aldus Donald MacBrayne, business development manager voor Scottish Water Horizons. “Meer dan de helft van de energie die in Schotland wordt verbruikt is afkomstig van warmte, en we zijn toegewijd om continu gebruik te maken van de activa van Scottish Water om CO₂-arme energie op te wekken, wat bijdraagt aan een groener Schotland. Het energiecentrum is ontworpen om toekomstige ontwikkeling mogelijk te maken en verdere, latere uitbreiding van het CO₂-arme netwerk te ondersteunen."

Het Stirling-project sluit aan bij de duurzaamheidsverplichting van Trane Technologies, inclusief de gigaton-uitdaging, die de CO₂-emissies (CO₂e) van klanten met een miljard ton wil verminderen door op een duurzamere manier gebouwen te verwarmen en koelen en gekoeld voedsel, medicijnen, en andere bederfelijke waren te transporteren.

Oplossingen zoals de Trane CITY CO₂-vrije compacte koel- en verwarmingsunits die in het Stirling-project worden gebruikt, zijn een voorbeeld van hoe Trane innoveert op het gebied van elektrificatie van verwarming als een manier om het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming te compenseren. Warmtepompoplossingen van Trane worden beschouwd als een bron van hernieuwbare energie omdat ze gebruikmaken van vrij beschikbare energie die aanwezig is in de omgevingslucht en in het grondwater. Ze bereiken warm water met temperaturen tot 80 graden Celsius door Solstice ze (R-1234ze) te gebruiken, een koudemiddel met een ultra-laag GWP van Honeywell.

Solstice ze heeft een ultralaag aardopwarmingsvermogen (GWP) van minder dan 1 en is gebaseerd op de hydrofluorolefine-technologie (HFO) van Honeywell en tast de ozonlaag niet aan. Solstice ze is ontworpen voor middendrukkoelers om grote gebouwen, infrastructuurprojecten, proceskoelers in koeltoepassingen, stadsverwarming, ORC (organische rankinecyclus), hogetemperatuurwarmtepompen en middelgrote temperatuuronafhankelijke koelkasten te koelen.

 

# # #

Over Trane Technologies

Trane Technologies (NYSE: TT) is een wereldwijde klimaatinnovator. Via onze strategische merken Trane en

Thermo King, en ons portfolio van milieuvriendelijke producten en diensten, leveren we efficiënte en duurzame klimaatoplossingen voor gebouwen, huizen en transport. Neem een kijkje op www.tranetechnologies.com voor meer nieuws.

 

Over Honeywell

Honeywell is een wereldleider in de ontwikkeling, productie en levering van koudemiddelen die wereldwijd worden verkocht onder de merknamen Solstice® en Genetron® voor koeling en airconditioning voor gebouwen en auto's.  Honeywell en zijn leveranciers hebben een investeringsprogramma van $ 900 miljoen voltooid m.b.t. onderzoek en ontwikkeling en nieuwe capaciteit op basis van de hydrofluorolefinetechnologie van Honeywell.

 

Over Honeywell Performance Materials and Technologies (PMT)

PMT ontwikkelt procestechnologieën, automatiseringsoplossingen, geavanceerde materialen en industriële software die industrieën over de hele wereld transformeren. PMT's afdeling Geavanceerde materialen vervaardigt een breed scala aan hoogwaardige producten, waaronder milieuvriendelijke materialen die worden gebruikt voor de productie van koelmiddelen, blaasmiddelen, spuitbussen en oplosmiddelen, farmaceutische verpakkingen, fijne chemicaliën, additieven en vezels met hoge sterkte voor militaire, wetshandhavings- en industrieel gebruik. Wereldwijd gebruiken de meeste raffinaderijen die op efficiënte wijze benzine, diesel, vliegtuigbrandstof, petrochemische producten en hernieuwbare brandstoffen produceren technologieën die zijn ontwikkeld door Honeywell UOP (www.uop.com), een toonaangevende leverancier in de olie- en gassector. Honeywell Process Solutions (www.honeywellprocess.com) is een baanbrekende leverancier van automatiseringsbesturing, veiligheidssystemen, veldinstrumentatie, brandstoftoevoer en branders, aanbiedingen voor verbonden installaties, cyberbeveiliging, controlesystemen voor weefsels en verpakkingsmaterialen, verbonden nuts- en meetoplossingen en diensten voor een breed scala van industrieën.

 

Over Scottish Water Horizons

Scottish Water Horizons Ltd is een commerciële dochteronderneming die volledig eigendom is van Scottish Water.  Het bedrijf speelt een sleutelrol in de ondersteuning van CO₂-reductie en de ontwikkeling van de duurzame en circulaire economie van Schotland door optimaal gebruik te maken van de enorme hoeveelheid activa die beschikbaar zijn d.m.v. de openbare nutsvoorzieningen. Van het opwekken van hernieuwbare energie uit wind, zonne-energie en afvalwater tot het recyclen van voedselafval en het faciliteren van innovatie in de industrie, Scottish Water Horizons helpt Scottish Water om de netto nulemissies te halen in 2040 - vijf jaar eerder dan de doelstelling van de Schotse regering. De groeistrategie van het bedrijf is om Schotland te ondersteunen als een zich ontwikkelende hydronatie en kansen te benutten om de activa van Scottish Water te benutten door zowel zijn eigen ontwikkeling als door samen te werken met andere organisaties, waaronder de publieke en private sector. www.scottishwaterhorizons.co.uk

Contact Information

Geraldine Velner

Communications Leader, Trane Technologies EMEA

+32493282676

geraldine.velner@tranetechnologies.com

Michal Karkoszka

Contractor, Trane Technologies

+48222435357