Musee d'Orsay

Samenvatting

Het Musee d'Orsay is één van de meest gevierde en bezochte sites in Frankrijk. De museumdirectie stelde comfort en veiligheid van bezoekers en personeel dan ook voorop bij dit project. Ze wilden ook de bedrijfskosten en het energieverbruik verlagen.

Uitdaging

De vereisten omvatten een verlaagd energieverbruik, gekoppeld aan winsten in energiebesparing: een vraag waar Trane erg vertrouwd mee is. De opdracht verschilt natuurlijk wanneer het comfort van meer dan 3,5 miljoen bezoekers per jaar gegarandeerd moet blijven en de integriteit van de werken van Monet, Manet, Degas, Renoir, Cézanne, Gauguin en Van Gogh (om er enkele te noemen) intact moet blijven. Trane en het wereldberoemde Musée d'Orsay begonnen dit project in 2008. Het was al vroeg duidelijk dat dit de ultieme installatie op maat zou zijn.

Als het 100 % juist moet zijn

Trane is er trots op dat het oplossingen kan afstemmen op behoeften van klanten en de installatie kan uitvoeren met minimale verstoring. Voor het museum moesten we echter garanderen dat miljoenen bezoekers geen hinder zouden ondervinden en met een oplossing komen die voldeed aan de hoogste esthetische normen. In deze setting kijkt de wereld toe, en als het niet meteen 100 % juist is, weet iedereen het meteen.

Oplossing

Vanaf de aanbestedingsprocedure in 2008 bereidde Trane twee en een half jaar aan de voorbereiding van de specificatie die zou voldoen aan de technische en esthetische behoeften van het museummanagement. De oplossing ging verder dan het primaire doel van het behoud van de gevoelige binnenomgeving van het museum, en hield ook rekening met de duurzaamheid op lange termijn en de operationele efficiëntie van de koelinfrastructuur. Trane leverde een koelwatersysteem met een totale koelcapaciteit van 2,3 MW.

Technische ondersteuning

Het nieuwe geavanceerde systeem omvatte vier Trane RTWD 160 PE-hoogrendementskoelmachines, vier ingebouwde koeltorens in roestvrij staal en een Trane-koelinstallatieregeling met koudemiddelbewaking en lekdetectie. De bestaande installatie van vier oude R22-koelmachines en -torens werd vervangen door nieuwe apparatuur die een hogere energie-efficiëntie en betrouwbare prestaties biedt. De geavanceerde koelinstallatieregeling van het nieuwe systeem maakt het gebruiksvriendelijk, verhoogt de systeemefficiëntie en zal de bedrijfskosten verlagen.

Trane garandeerde de veiligheid voor de stukken in het museum al bij aanvang van het installatieproces. Het optillen en hanteren van materiaal door Trane vereiste uitzonderlijke vaardigheden en professionele zorg. De koeltorens moesten tussen twee beelden worden gemanoeuvreerd voor installatie op het dak van dit historische Beaux-Arts-gebouw, het voormalige station Gare d’ Orsay.

De kracht van mensen

De sleutel tot het succes was niet zozeer de uitstekende technologische oplossing, maar wel de beslissing om een toegewijd Trane-technicus al bij aanvang exclusief aan dit project toe te wijzen. Gedurende 48 maanden werkte het museum met dezelfde expert, die de hoogste reactiviteit kon garanderen en goed vertrouwd was met de toepassing. Het museumteam mocht ook rekenen op de inzet van twee Trane-technici die de locatie goed kenden.

Resultaat

Het museummanagement blikt terug op dit uitzonderlijke project: “We moesten echt een betrouwbare partner met een goede staat van dienst vinden om te kunnen garanderen dat aan onze wensen werd voldaan. Trane overtrof zelfs onze verwachtingen.”

Right click to edit the component News Next and Previous Component