EPD-certficering verleend voor Trane CenTraVac-koelmachines

Type III EPD-certificering biedt onafhankelijke verificatie van milieuprestaties.

Soest, 24 augustus 2015 – Trane heeft de Type III EPD (Environmental Product Declaration)-certificering en -registratie ontvangen voor de gehele portfolio van Trane® CenTraVac™-koelmachines. Type III EPD-certificering geeft de ontwikkelingen over de milieuprestaties van de koelmachines en alle bijbehorende documentatie die in overeenstemming zijn met de ISO (International Standards Organization) aan.

De certificering biedt eigenaren van machines en gebouwen een onafhankelijk vergelijking van derden voor de milieuprestaties van machines. In 2011 waren de Trane EarthWise™ CenTraVac-koelmachines de eerste commerciële koelmachines die een Type III EPD-certificering ontvingen. Dit jaar is de certificering tevens verleend aan de Series E™ CenTraVac-koelmachines.

"Trane streeft altijd tijd naar de hoogst mogelijke prestaties en milieustandaarden op het gebied van duurzaamheid", aldus Ryan Geister, leader koelmachinesystemen bij Trane. "Nu de gehele CenTraVac-portfolio een Type III EPD-certificering heeft, kunnen klanten een weloverwogen aankoopbeslissing nemen op basis van onafhankelijke gegevens over milieuprestaties."

De Trane Series E™ CenTraVac is een koelmachine met een hoge capaciteit op basis van hetzelfde lagedrukontwerp als de huidige CenTraVac-koelmachines en werkt met een hedendaags koudemiddel met een laag GWP (global warming potential) - Honeywell Solstice™ zd (R-1233zd(E)). De koelmachines uit deze serie hebben tot 10% hoger energierendement dan dergelijke beschikbare centrifugale koelmachines van de concurrentie.

De Trane Series E™ CenTraVac-koelmachines behoren tot de eerste producten van de EcoWise™-portfolio van Ingersoll Rand. De portfolio is samengesteld uit klimaatbeheersingsmachines en industriële koudemiddelmachines die zijn ontworpen om de invloed op het milieu te verminderen. Deze hedendaagse koudemiddelen hebben een laag GWP en functioneren met een hoog rendement. Deze koelmachines zijn geschikt voor gebruik van moderne koudemiddelen met een laag GWP, zijn minder schadelijk voor het milieu door de geringere uitstoot van broeikasgassen en zijn dankzij een innovatief ontwerp minstens zo veilig en energiezuinig.

De EPD-certificering draagt ook bij aan het verdienen van LEED®-punten. Dankzij de certificering voor het programma voor 'groene gebouwen' v4, dragen alle CenTraVac-koelmachines nu bij aan het verdienen van LEED-punten in de categorie Materials and Resources (Materialen en grondstoffen) voor Building Product Disclosure and Optimization (Openbaarmaking en optimalisatie van gebouwproducten).

In een EPD staan de resultaten van de LCA (Life Cycle Assessment) van een product, alsook overige informatie die relevant is voor het milieuprofiel van het product.

De levensduur van een product bestaat uit fases zoals de productie van staal, koper en de verschillende andere metalen die zijn gebruikt bij de fabricage van de koelmachine, het energieverbruik gedurende de gemiddelde levensduur van de koelmachine op basis van een analyse door AHRI (Air-Conditioning, Heating, and Refrigeration Institute) en de eventuele terugwinning van metalen aan het einde van de levensduur van de machine. De vrijwel uitstootvrije koudemiddelen en de lagere uitstoot voor de opwekking van de door de machine verbruikte elektriciteit worden ook meegewogen.
 

Contact

Trane Nederland

Nieuwegracht 22, 3763 LB Soest

035-603 93 00

infoNL@trane.com